top of page

 

 

Начини за насърчаване на здравословните хранителни навици при децата

Здравословното хранене може да стабилизира енергията на децата, да изостри ума им и дори да определи тяхното настроение. Въпреки натиска на връстниците и телевизионните реклами за нездравословна храна, децата могат да бъдат научени на здрави навици на хранене. За целта има стъпки, които родителите могат да предприемат, за насърчаване на полезните хранителни привички в подрастващите. С действията си може да окажете огромно влияние върху цялостното отношение на детето към храната и да му дадете най-добрата възможност да расте здраво и уверено.

Хранителното меню на децата се основава на същите принципи като това на възрастните. Всеки има нужда от едни и същи видове хранителни вещества, като витамини, минерали, въглехидрати, белтъчини и мазнини. Разликата в храненето на децата е в размера на специфичните хранителни вещества, необходими в различна възраст. Най-добрата формула за подхранване на растежа на вашето дете обаче започва с възпитаването на здравословни хранителни навици в него.

Децата развиват естествено предпочитание към храни, които им се услаждат най-много, така че е предизвикателство да им предложите здравословна алтернатива на вече любимо ястие. Трудно ще е да се убеди един 8-годишен малчуган, че една ябълка е толкова сладко лакомство като бисквитката например. Важно е обаче да се разбере, че детето обича да подражава и имитира възрастните. Ето затова не е добре да предлагате на детето си плодове и зеленчуци, докато в същото време вие хапвате чипс и пиете сода.

Научавайки детето на осъзнато отношение към храната и поддържайки този модел чрез личен пример, вие можете да му помогнете то да се развива нормално, да поддържа здравословно тегло и да следва здравословния ритъм на тялото си и като възрастен. Много хора се борят и влагат неимоверни усилия във възпитаването на децата да се хранят здравословно, като ги карат да стоят далече от солени, мазни и сладки храни. Всъщност изграждането на здравословен модел на хранене е твърде лесно, ако следвате следните съвети:

1. Децата се учат от това, което виждат – Ако всичко, което децата виждат около себе си, е хранене на близките им с чипс, бургери, сладкиши, пайове и други подобни храни, то те няма как да развият вкус към здравословната храна. Ето затова е време да промените поведението си. Заменете бързите храни с полезни и питателни, като наблегнете на пресни и постни продукти.

2. Предлагайте повече разнообразие – Ако поднасяте едни и същи ястия на масата, децата бързо ще се отегчат и ще започнат да търсят алтернативи с какво да ги заменят. Вниманието им може да привлечете с някои екзотични плодове например, купувайте зеленчуци, които не сте опитвали преди, научете се на нови рецепти, за да задоволите хранителните нужди на детето.

3. Не насилвайте детето по време на хранене – Ако детето ви не е гладно, не го карайте принудително да яде. Не е необходимо то да е изяло всичко в чинията си преди да стане от масата. В същото време не се притеснявайте от това – щом детето е прекъснало по свое желание храненето си, това означава, че е получило достатъчно, за да се чувства здраво и щастливо.

4. Забравете за трите хранения на ден – Нека детето ви яде, когато поиска. По този начин то ще се наслади много повече на ястията, отколкото ако е принудено да се храни в точно определен час, който не отговаря на неговия биологичен ритъм.

5. Доверете се на вашето дете – Доверете се на способността на детето ви да избира кога и колко да яде. Това може да отнеме известно време и за двете страни, ако вече сте придобили навика с трите хранения на ден. Добре е обаче да се вслушвате в подрастващите, тъй като те най-много са в контакт с тялото си и могат да разберат много точно кога от какво се нуждаят.

6. Посещенията на заведения и ресторанти – Храненето в заведения и ресторанти е добра идея за внасянето на разнообразие в менюто на детето. Много често даже това е начин да се възбуди апетитът му. Това обаче далеч не означава, че може да заведете детето си в Мак Доналдс или Бъргър Кинг, а по скоро да изберете по-здравословна алтернатива. Може да използвате ситуацията за опознаване кухнята на някоя друга култура например.

7. Осигуряване на здравословни закуски – Често децата предпочитат много повече закуските между храненията от самите обяд или вечеря. Ето защо е необходимо да изберете за тях здравословните такива, които да са на тяхно разположение по всяко време. Някои видове сок без добавена захар, плодове, сушени плодове, ядки и зеленчуци са добра алтернатива за хапване до същинското хранене.

8. Осигуряване на здравословни напитки – За да помогнете на децата да развият здравословен навик относно течностите, от ранна възраст трябва да наблегнете на задоволяването на жаждата им с вода и малко мляко. Не е препоръчително да залъгвате нуждата им от течности със сокове, в които има добавена захар, а е по-добре да им давате такива, които са прясно изцедени и разредени с вода – смесват се равни части вода и сок.

9. Включете децата си в пазаруването и приготвянето на храна – Тези дейности ще ви дадат възможност да разберете какви са хранителните им предпочитания. Освен това с включването им в приготвянето на храната, те не само ще ги доближат до готварските умения, но и ще им осигурят чувство на удовлетворение. Много често децата са по-склонни да се хранят с ястия, когато са участвали в подготовката им.

10. Не се притеснявайте твърде много – Не се безпокойте прекалено за храненето на вашето дете. Все пак яденето трябва да бъде нещо приятно и споделено от цялото семейство. Само тогава всички ще можете да изпитате наслада от ястията.

 

 

 

bottom of page